UBI TUMIS
Hari minggu yang lepas, anak-anak dan menantu balik rumah, teringin pula masak tumis ubi, masakan ini kegemaran cik Abe saya....
Kebetulan menantu belikan pinggan empat segi, teruslah ambil peluang tangkap gambar masakan...
mana tau rasanya lebih sedap duduk atas pinggan baru, sekurang-kurangnya sebagai mentua hargailah
pemberian menantu. Kalau menantu baik mudah-mudahan emak mentua pun jadi baik. Amin........
MASAKAN UBI TUMIS
Bahan-bahan;-
1 batang ubi sederhana besar *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
5 biji cili api *
3 sudu ikan bilis bersaiz kecil *
3 tangkai daun kari
Sedikit belacan *,
Minyak masak dan sedikit garam.
Cara masak;-
1. Potong ubi dan rebus hingga empuk.
2. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda ( * )
3. Panaskan minyak masak, masukkan daun kari,dan bahan yang ditumbuk, kacau rata, kecilkan api
dan goreng sehingga warna perang, masukkan sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan ubi rebus, kacau sambil dibelah-belah supaya rempahnya serata,
angkat dan hidangkan.Sesuai untuk sarapan pagi atau minum peta.
(Sumber : Cik Senah)
Salam cik min..
ReplyDeleteNampak sedap aje ubi tumis ni. Biasenye direbus atau digoreng saje yg saye buat. Idea baru ni. He he