Monday, July 12, 2010

RESIPI

 UBI TUMIS


Hari minggu yang lepas, anak-anak dan menantu balik rumah, teringin pula masak  tumis ubi, masakan ini kegemaran cik Abe saya....
Kebetulan menantu belikan pinggan empat segi, teruslah ambil peluang tangkap gambar masakan...
mana tau rasanya lebih sedap duduk atas pinggan baru, sekurang-kurangnya sebagai mentua hargailah
pemberian menantu. Kalau menantu baik mudah-mudahan emak mentua pun jadi baik. Amin........


MASAKAN UBI TUMIS

Bahan-bahan;-
   1 batang ubi sederhana besar *
   5 ulas bawang merah *
   2 ulas bawang putih *
   5 biji cili api *
   3 sudu ikan bilis bersaiz kecil *
   3 tangkai daun kari
      Sedikit belacan *,
      Minyak masak dan sedikit garam.

Cara masak;-
1. Potong ubi dan rebus hingga empuk.
2. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda ( * )
3. Panaskan minyak masak, masukkan daun kari,dan bahan yang ditumbuk, kacau  rata, kecilkan api
    dan goreng sehingga warna perang, masukkan sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan ubi rebus, kacau sambil dibelah-belah supaya rempahnya serata,
    angkat dan hidangkan.Sesuai untuk sarapan pagi atau minum peta.


  (Sumber : Cik Senah)

1 comment:

  1. Salam cik min..
    Nampak sedap aje ubi tumis ni. Biasenye direbus atau digoreng saje yg saye buat. Idea baru ni. He he

    ReplyDelete